Fogágybetegség és fogágyterápiák – hiszünk a megelőzésben

Tudja, hogy mi a felnőttkori fogvesztés két leggyakoribb oka?

A fogszuvasodás és a fogágybetegség.

Az elsőről valószínűleg mindannyian hallottunk már, de mit kell tudnunk a másodikról? Miért olyan veszélyes, és hogyan okozza (gyakran alattomosan, látványos tünetek nélkül) eredeti fogaink kihullását?

Miért kell annyira tartanunk a fogágybetegségtől, vagy ahogyan más néven nevezik, a parodontitistől? Nézzünk utána, és ismerjük meg alaposabban a fogorvosok egyik közellenségét.

Fogágybetegség kezelése

A fogágybetegségről

A fogágybetegség a fogat tartó struktúrákban (a fogágyban) kialakuló gyulladás, amelynek során a tartószövetek súlyosan károsodnak.

A fogágynak nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy eredeti fogaink erősen, tartósan és stabilan rögzüljenek a helyükön, ezért ha abban fertőzés alakul ki, akkor a gyulladás nemcsak károsítja a rostokat, de elpusztíthatja a környező csontállományt is.

Ennek eredményeként meggyengül a fog megtámasztása, a rágószervek pedig előbb kilazulnak, majd szakszerű kezelés nélkül kiesnek a helyükről.

Óvatos becslések szerint a lakosság 80-90 százaléka is érintett lehet, és a páciensek egyre nagyobb veszélybe kerülnek az életkor előrehaladtával. A betegséget a szájüregünkben megtalálható dentopatogén baktériumok okozzák, amelyek szinte burjánzanak a fogainkon megtelepedő lepedékben.

A baktériumok általában lassan, több év alatt fejtik ki – igencsak káros – hatásukat, és először csupán alig észrevehető tüneteket tapasztalatunk. Nem véletlen, hogy oly sok páciens már csak későn ébred rá, hogy már nagy a baj.

Gondoljon bele: amíg ezt az információs anyagot elolvassa, csak Magyarországon mintegy 900 fogat távolítanak el, miközben fogszuvasodáshoz hasonlóan ez a betegség is megelőzhető, időben felismerve pedig további állapotromlás nélkül gyógyítható.

Ehhez csupán a megfelelő fogászatra van szüksége, ahol segítenek a helyes szájápolási szokások betartásában, valamint szükség esetén hatékony fogmegtartó kezeléseket alkalmaznak.

A fogágybetegség tünetei:

 • rózsaszín helyett vöröses, lilás színű duzzadt íny
 • ínyvérzés, érzékenység
 • az íny látványos visszahúzódása
 • kellemetlen szájszag
 • a fogak mozgathatóvá válnak
 • váladékozás (gennyezés)

Mi okozza a fogágybetegséget?

A fogágybetegség az esetek nagy részében a fogíny gyulladásával (gingivitisszel) kezdődik, amiért legtöbbször a rossz szájhigiéniát tehetjük felelőssé.

A szájápolási szokások be nem tartása miatt ugyanis fogainkon nemcsak a lepedék, hanem a fogkő is elszaporodhat, amely – ha nem távolítják el – a benne található dentopatogén baktériumok miatt irritálni kezdi az ínyt, ami ezáltal beduzzad, vöröses színűvé válik és vérezni kezd.

Az ínygyulladásnak tünete lehet a kellemetlen szájszag és a fájdalom, de ez utóbbi nem minden esetben jellemző, és előfordulhat, hogy a páciens szinte semmilyen tünetet nem tapasztal a betegség kialakulásakor.

Éppen ezért fontos nemcsak a helyes szájápolási szokások betartása, hanem a rendszeres kontroll is, hiszen a fogorvos tapasztalt szeme azonnal észreveheti azt, ha a páciens ínye nem egészséges.

Ellenkező esetben a gyulladás megtámadja a fogágyat, és egyre súlyosabb formát vesz fel: az íny és a csont sorvadni kezd, a fogak kilazulnak, valamint baktériumokkal teli tasakok jönnek létre.

A fogíny és a fogágy gyulladását a rossz szájhigiénia mellett még okozhatja:

 • dohányzás,
 • bizonyos betegségek (cukorbetegség, táplálkozási hiánybetegségek),
 • bizonyos gyógyszerek szedése,
 • hormonális változások.

Nem csak a fogakat veszélyezteti a fogágybetegség

Számos kutatás kiderítette már, hogy a nem kezelt fogágybetegség nem pusztán fogainkat veszélyeztetheti, de akár szervezetünk egészségét is.

A fogágybetegség ugyanis góc is lehet, vagyis az érintett területen felgyülemlő baktériumok a véráramba bekerülve távoli szerveket is megbetegíthetnek. Nem nehéz belátni, hogy ilyen milyen súlyos következményekkel kell számolnunk.

Bizonyítékot találtak arra, hogy a fogágybetegséget okozó fertőzés érintheti a szívet, a tüdőt és az ízületet, súlyosbíthatja a cukorbetegséget, valamint várandósság idején koraszüléshez is vezethet.

A fogíny gyulladása és a fogágy megbetegedése ellen éppen ezért nemcsak mosolyunk szépsége és fogaink épsége miatt kell fellépnünk.

Miért fontos a megelőzés?

Fogászatunkon kiemelt szerepet szánunk a megelőzésnek, amellyel elejét vehetjük annak, hogy fogínygyulladás vagy annak következménye, a fogágybetegség alakuljon ki a páciensnél.Ne higgyen azoknak a tévhiteknek, amelyek szerint természetes dolog idősebb korban a fogak kilazulása, hiszen rágószerveink képesek lehetnek arra, hogy életünk végéig kiszolgáljanak. Ehhez viszont nekünk is tennünk kell.

A megfelelő szájhigiénia, az egészséges étrend és a rendszeres kontroll mellett azonban lehetőség van arra is, hogy egy génteszt segítségével kimutassuk a dentopatogén baktériumok jelenlétét a szájüregben, így segítve a prevenciót vagy magát a kezelést.

Hagyományos módszerekkel ez nem lehetséges, azonban fogászatunk egy innovatív, új módszert használ, amely képes arra, hogy a kezelés szempontjából is releváns információkkal lássa el a fogorvost, így segítve a gyors és eredményes gyógyulást.

5 lépés a hibátlan megelőzésért

 • Napi kétszeri fogmosás, amely egyenként 3 percig tart. Mindig legyen alapos, és mindenhol mossa meg jól fogai felszínét.
 • Fogai felszíne után jöhetnek a fogközök: legalább napi egyszer használjon fogselymet.
 • Évente vagy félévente látogasson el fogorvosához, és ha szükséges, kérje, hogy mutassa meg, hogyan lehet még hatékonyabb a szájápolás.
 • Évente vagy félévente távolíttassa el a fogkövet fogai felszínéről.
 • Étkezzen egészségesen, és kerülje a szenvedélybetegségeket (különösen a dohányzást).

Fogászati genetika

A genetika az általános gyógyászat mellett most már a fogászati kezelések során is egyre nagyobb szerepet kap, és a fogorvosok mind többször nyúlnak vívmányaihoz, hogy a különböző beavatkozások még sikeresebbek lehessenek.

Miért olyan fontos a genetika?

Azért, mert az emberi szervezet a sejtekbe zárt DNS-ekből épül fel. Az emberi örökítő anyagok által szüleinktől, nagyszüleinktől bizonyos tulajdonságokat öröklünk, és a genetikai jellemzők szerepet játszanak fogaink fejlődésében, valamint sok más mellett felelőssé tehetők számos szájbetegség kialakulásáért is.

Egy genetikai vizsgálattal azonban ezek a háttérben álló esetleges kockázatok viszonylag egyszerűen megismerhetők, így a megelőzés vagy maga a kezelés már célirányos, gyors és személyre szabott lehet, hiszen a problémát valóban kiváltó okokat szüntethetjük meg.

A modern orvostudomány felismerte, hogy a korszerű genetika eszközeivel könnyedén azonosíthatók a szájüregben található baktériumok. A fentebb említett dentopatogén génteszt is a fogászati genetika vívmánya, és alkalmazásával fontos információkat nyerhetünk ki, amelyekkel optimalizálhatjuk a különböző kezeléseket.

A genetikai vizsgálat gyorsan elvégezhető, és az teljesen fájdalommentes. A mintavétel kellemetlenségek nélkül (egy pálca és egy vatta segítségével) zajlik, az eredményt pedig 1-3 munkanappal később kaphatjuk meg.

Ha már mindent tudunk, akkor a konzultáció során személyre szabott kezelést vázolhatunk fel, és a páciens felegyezése után hozzáláthatunk a szükséges teendőkhöz.

Hogyan kezeljük a fogágybetegségeket?

A fogágybetegség időben diagnosztizálva, annak kezdeti stádiumában nagy hatékonysággal kezelhető, de ahogy haladunk előre az időben, és ahogy mind súlyosabbá válik a gyulladás (valamint a fog tartószöveteinek leépülése), úgy lesz mind nehezebb és nehezebb a fogorvosok dolga.

A fogágybetegség kezelése során ezért minden esetben kiemelt szerepet szánunk a megelőzésnek és a megfelelő szájhigiéniának. Ezzel nemcsak a már beteg fogat próbáljuk segíteni, de a még egészséges rágószerveknél is ügyelünk arra, hogy ne károsodjanak.

A precíz állapotfelmérés után röntgenképet is csinálunk, hogy a páciens állapotát tökéletesen felmérhessük. Amikor tisztában vagyunk mindennel, és már nincsenek kérdések, jöhet a kezelés maga.

 1. lépés: tasakmérés (amelynek segítségével megmérjük, mekkora a fog és a tartószövetek közötti tapadásveszteség)
 2. lépés: kürettálás (a fertőzött szövetek eltávolítása)
 3. lépés: tasakok kezelése (baktériumok csíraszámának csökkentése, újabb tasakok kialakulásának meggátolása)

Ha szükséges, a mozgó fogakat sínezzük, valamint fogmosás-oktatást is tartunk, hogy a szájápolással kapcsolatban egyetlen kérdés se maradjon megválaszolatlanul.

Ismerje meg a lágylézeres terápiát!

A fogágybetegség kezelésekor fontos eszköz a kezünkben a lágylézer, amellyel fájdalommentesen és hatékonyan kezelhetjük az érintett területet, injekció és felesleges stressz nélkül. Éppen ezért a lágylézeres fogágyterápia terhes anyukáknál, gyermekeknél és fogászati fóbiában szenvedőknél is kiválóan alkalmazható, hiszen az kíméletes és eredményes, ezért egy pillanatig sem kell tartani tőle.

A lézerrel ráadásul a sebgyógyulás is jelentősen felgyorsítható (akár 30-40 százalékkal), emellett nincs allergia, nincs mellékhatás, valamint az érintésmentesen elvégezhető kezelés miatt nem kell számolni a fertőzésveszéllyel sem.

Univerzális megoldás, amit bárkinél használhatunk, és az eredmény mindig kecsegtető.

Használata során piros vagy infravörös lézersugárral kezeljük az érintett területet, amiknek bizonyítottan pozitív biológiai hatásai vannak, hiszen javítják a kezelt szövetek regenerációs képességét, segítik az eredeti funkció visszaállítását, valamint nem okoznak sejtkárosodást.

A lágylézeres kezeléssel újraképződnek az erek a gyulladt területen, beindul az ellenanyag-termelés, és a sebek helyén beindul a gyógyulási folyamat.

Biztonságos és eredményes, amivel hosszú távú eredményeket érhetünk el, és amelyet a fogászat mellett az orvostudomány sok más ága is használ.

Szelíden, de hatékonyan fertőtlenítünk

Fogászatunk a fogágybetegség kezelésekor is a Solumium nevű fertőtlenítőszert használja, amellyel minden mikroba elpusztítható, alkalmazása viszont nem jelent veszélyt a páciensre nézve.

Odafigyelünk arra, hogy ne csak a kezeléskor, de azt követően se kelljen a kockázatokkal számolni.

A Solumium a világ egyik leghatékonyabb, mégis legszelídebb fertőtlenítőszere, amelynek nincs kellemetlen vagy káros mellékhatása. ezért bátran és örömmel használjuk minden esetben.Ha többet szeretne megtudni a Solumiumról, kattintson ide.

Bejelentkezés

Válassza a Laser Dentalt!

Keressen fel minket bátran! A fogászati állapotfelmérést követően gyorsan elkészítjük azt a kezelési tervet, mellyel ragyogó lesz mosolya!

Fogánybetegségről beszéltek a Tényekben: