Fogászati kontroll és prevenció – mindent a mosolyért

Rendszeres fogászati kontroll nélkül nincs szép és egészséges mosoly, de a páciensek többsége mégsem látogatja elég alkalommal fogorvosát. Pedig a szűréshez még csak injekció vagy extra kellemetlenség sem kell, és az legfeljebb 30 percet vesz el az időnkből.

Ön tudta, hogy a magyarok mosolya aggasztó állapotban van, és a felnőttek jelentős része nem lehet büszke a mosolyára?

 • Egy felmérés szerint az átlagos felnőtt magyar fogsorában mindössze 10 egészséges fog van,
 • ráadásul további 10 hiányzik, 4 pótolt, majdnem 3 tömött és 1,5 szuvas.
 • A 40 év feletti lakosság 90 százaléka érintett a fogágybetegség valamilyen formájában,
 • 12 százalék több mint 5 éve nem járt fogorvosnál,
 • és csak egyharmaduk látogatja rendszeres a rendelőket.

Hogy miért állunk ilyen rosszul a szájhigiénia terén? Az okok után nem kell sokáig kutakodni: sajnos a felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok átlagosan 2-3 tubus fogkrémet és csak 1 fogkefét használnak el egyetlen év alatt.

Márpedig ez rettentően kevés. A fogorvosok által javasolt szám az előbbire 12, az utóbbira 4-6, mert csak így lehet elég hatékony fogazatunk ápolása.. Márpedig a rossz szájhigiénia és a fogorvos elkerülése szinte mindig ugyanazt eredményezi: szuvas fogakat, beteg fogágyat és hézagos mosolyt.

Amikor pedig egy dominó eldől, azt hamarosan követi a többi is…

Mi a helyes szájápolás alapja?

Mi a helyes szájápolás alapja?

 • a napi minimum kétszeri fogmosás,
 • a fogselyem használata (naponta legalább egyszer),
 • a rendszeres fogászati kontroll,
 • valamint a kiegyensúlyozott (vitaminban, ásványi anyagokban gazdag) és egészséges étrend.

Fogászatunk minden esetben kihangsúlyozza az éves vagy féléves kontroll fontosságát, amelynek keretében röntgenképet készítünk, és ha szükséges, eltávolítjuk a fogakon megtelepedő fogköveket is.

A röntgen segítségével időben észrevehetjük az esetleges rejtett problémákat, a fogkő eltávolításával pedig megakadályozhatjuk ínygyulladás kialakulását, ami kezelés nélkül fogágybetegséget okozhat, és ami idővel fogaink elveszítéséhez vezethet.

Miért fontos a prevenció?

Fogászatunk minden munkatársa hisz a megelőzés fontosságában, és mi valóban teszünk azért, hogy a páciensek elsajátíthassák a megfelelő szájhigiénia alapjait.

Hogy mi ennek az oka?

Az, hogy a fogászati problémák nagy része megelőzhető, a helyes szájápolással pedig csökkenthető a szövődmények kialakulásának esélye. Hiszünk abban, hogy a jövő fogászatán a megelőzésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen egyszerűbb és olcsóbb a bajt időben megállítani, mint később komplex beavatkozásokat végrehajtani.

Kiemelt figyelmet fordítunk a kismamák mosolyára is, hiszen ők a várandósság idején a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak. Fogászatunkon ezért őket átfogó tervekkel és külön gondoskodással segítjük, hogy a terhesség ne a lyukas fogakról és a vérző ínyről, hanem a nyugodt babavárásról szólhasson.

Legyen azonban szó bárkiről és bármilyen páciensről, mi hiszünk abban, hogy nincs szebb és nincs jobb az eredeti fogainknál, és nincs kellemesebb érzés annál, mint hogy ép és egészséges fogazattal mosolyoghatunk rá a világ csodáira.

Mit kell tudni a fogászati prevencióról?

A preventív medicinának is hívott módszer legfontosabb célja az, hogy megelőzze a fogászati és szájüregi betegségek kialakulását, legyen az akár egy kisebb szuvasodás vagy egy komolyabb daganatos megbetegedés.

Miért tulajdonítunk kiemelt jelentőséget a fogászati prevenciónak?

 • Azért, mert a mai modern társadalomban elvárjuk a másik embertől, hogy ápolt külseje és csillogóan ragyogó fogai legyenek.
 • Azért, mert a prevenciós kezelések hosszú távú megoldásoknak számítanak, és segítenek abban, hogy sokáig megőrizzük egészséges eredeti fogainkat.

Azért, mert a rendszeres kontroll és a megelőző kezelés költséghatékony, hiszen mentesíti a pácienst a kellemetlen jövőbeni beavatkozásoktól.

Milyen fogászati problémákat kerülhet el a prevencióval?

 • Fogszuvasodás,
 • ínygyulladás,
 • fogkopás,
 • fogkő-képződés,
 • ínysorvadás,
 • fogvesztés.

Ne feledjük, a fogászati problémák nagy része megelőzhető, időben felfedezve pedig egyszerűen és nagyobb kellemetlenségek nélkül kezelhető.

A megelőzés ezért jó befektetés, a halogatás viszont felelőtlen döntés.

A hatékony prevenciónak három típusa van:

 • A primer prevenciónak az a célja, hogy megakadályozza a fogászati betegségek kialakulását, valamint hogy segítsen visszafordítani a kisebb problémákat.
 • A szekunder prevenciónak az a célja, hogy időben felismerje a fogászati betegségeket, és azokat a lehető legkíméletesebb módon meg is szüntesse.
 • A tercier prevenció már a kialakult betegségek kezelését foglalja magában. Értelemszerűen nem jó, ha eljutunk eddig a pillanatig.

Fogászatunk fontosnak tartja, hogy a különböző problémákat a lehető leghamarabb kezeljük, így elkerülhetővé válnak a későbbi kellemetlenségek. Ezért hangsúlyozzuk ki a helyes szájápolás, a rendszeres fogászati kontroll és a megelőzés fontosságát.

Mi a célunk?

Költséges fogpótlások helyett megfelelő szájhigiénia. Hiányos mosoly helyett egészséges saját fogak. Önbizalomhiány helyett magabiztos, szép mosoly.

Bejelentkezés

Válassza a Laser Dentalt!

Keressen fel minket! A fogászati állapotfelmérést követően gyorsan elkészítjük azt a kezelési tervet, mellyel ragyogó lesz mosolya!