Fogpótlások és koronák – szépek és tartósak

A 21. század szerencsére már tartós, szép és biztonságos pótlásokat kínál a foghiányok helyreállítására, de ez nem volt mindig így.

Bő száz évvel ezelőtt még nem tudtak koronát és hidat csinálni a fogorvosok; néhány száz évvel ezelőttig pedig fogsorok sem voltak, legfeljebb kezdetleges próbálkozások, amelyek természetesen nem vetekedhettek a mai fogművek kényelmes és hatékony kialakításával.

Sőt, gondoljunk csak az eredeti fogaink gyökerét pótoló implantátumra,amely csupán az előző évszázad 60-es, 70-es éveiben találta meg azt a forradalmi megoldást, amivel egész életre szólhat, kockázatok és allergiás reakciók nélkül.

Bizony, a ma élő páciensek szerencsésnek érezhetik magukat, hiszen a régi korok embere nem tudta olyan hatékonyan pótolni elveszett fogait. Mégis, sokan ma is elhanyagolják a hézagos mosoly helyreállítását, pedig ez nemcsak a megfelelő esztétikum miatt volna fontos.

Fogpótlások és koronák

Miért kell pótolni az elveszített fogakat?

Azért, mert már egy kisebb foghiány is súlyos következményekhez vezethet, ha nem gondoskodunk megfelelő időben (a lehető leggyorsabban) a helyreállításról. Elég ugyanis egyetlen fogat elveszíteni ahhoz, hogy szájüregünkben felboruljon az a törékeny egyensúly, amely addig ott létezett.

Hogy mit tapasztalunk ilyenkor?

 • A hiányzó fog szomszédjai vagy a vele szemben állók elmozdulnak a helyükről, ahogy szervezetünk pótolni próbálja az elveszített rágószerve(ke)t.
 • Ezeknek a szomszédos vagy szemközti fogaknak a tartószövete az extra terhelés miatt megsérül, és az őket rögzítő csont pedig sorvadni kezd. A csont elveszítése később lehetetlenné vagy szükségtelenül nehézkessé teszi az esetleges fogbeültetést.
 • Rések keletkeznek a közeli meglévő fogaknál, tovább rontva az esztétikumot.
 • Megváltozik a harapási helyzet, és ahogy ízületeink alkalmazkodni kezdenek, úgy felborul a rágóizmok kétoldali egyensúlya. Ez a későbbiekben fájdalmakat is okozhat.

A teljes fogatlanságról és a rágás hiányáról ráadásul már azt is megállapították a kutatók, hogy az demenciához (elbutuláshoz) vezethet.

Jól látható, hogy nem az esztétikai probléma a legnagyobb, amivel ilyenkor számolni kell. Fogászatunk éppen ezért nemcsak a hiányzó fogak pótlására, hanem a környező érintett rágószervek megmentésére is kiemelt hangsúlyt fordít, így elkerülhetők a későbbi fogvesztések és a nagyobb kiadások.

A (látható) fogpótlások típusai

Amíg a fogászati implantátum az elveszített fogak gyökerét pótolja, addig az általunk most láthatónak nevezett fogpótlásokkal az elveszített fogak koronai részét restauráljuk.

Hogy is kell ezt elképzelni? Úgy, hogy eredeti fogainkat két nagy részre oszthatjuk: a gyökér biztosítja a stabilitást, és megfelelő alapot ad, a koronai rész pedig a rágásért vagy harapásért (és persze az esztétikumért) felel.

Ha csak ez utóbbit kell helyreállítani, akkor ezeket a fogműveket alkalmazhatjuk:

 • Fogászati korona, amelyet saját fogainkra kerülve nem is neveznénk feltétlenül fogpótlásnak, viszont az implantátum megjelenése óta ebbe a kategóriába is sorolhatjuk. Az implantátumra ugyanis a fogászati korona az egyik megoldás, amit rácsavarozhat a helyreállítás során.
 • Fogászati híd.
 • Kivehető fogsor.
 • Valamint ezeknek az ideiglenes változata, amelyre a végleges fogpótlás elkészítéséig van szükség, hogy addig se érje a pácienst esztétikai vagy kényelmi szempontból hátrány.

A fogpótlások elkészítését alapos állapotfelmérés és tervezés előzi meg, a lehetőségeket pedig minden esetben átbeszéljük a páciensekkel, hogy olyan döntés szülessen, amelyet mindkét fél elfogad.

A fogászati korona

Fogászati koronának nevezzük azt a fogművet, amely

 • beborítja eredeti fogaink koronai részét,
 • vagy implantátumra csavarozva teljes értékűvé teszi a készülő pótlást.

A koronánakkét fontos része van: a stabilitást és tartósságot biztosító alap (vagy néven a váz), és az esztétikumért felelős külső réteg, amely a kerámia- vagy porcelánleplezés.

A váz eredeti fogaink dentinrétegéhez, a leplezés ellenben a zománchoz hasonlítható, hiszen a porcelánréteg ugyanolyan áttetszőséget biztosít. A fogászati korona így képes tökéletesen leutánozni eredeti fogunk látható részét, és attól függően, hogy milyen erős, esztétikus vagy tartós megoldást szeretnénk, többféle módszer közül is választhatunk.

Mikor van szükség fogászati korona alkalmazására?

 • Súlyosan sérült fogak helyreállításakor (ha például nagy mértékű egy szuvasodás, vagy a rágószerv letört, megkopott).
 • Gyökérkezelés után a fog koronai részének megerősítése érdekében.
 • Szabálytalan forma vagy elszíneződés esetén.

Milyen anyagból készülhet egy fogászati korona?

A fogászatunkon készülő koronák leplezése minden esetben porcelán, azonban a pácienseknek lehetőségük van arra, hogy eldöntsék, miből készüljön a stabilitást biztosító alap.

A döntés a korona tartósságát és esztétikumát befolyásolja, ezért az állapotfelmérés és a konzultáció során alaposan átbeszéljük a lehetőségeket, hogy a páciens minden esetben tisztában legyen döntése előnyeivel.

A váz készülhet:

 • Fémből (kobalt-króm vagy arany). A kész korona tartós, és még az erősebb rágónyomást is elviseli. ezért bármelyik elveszített fog esetében kockázatmentesen alkalmazható (legyen az őrlőfog vagy metszőfog). Hátránya, hogy a fém miatt kevésbé természetes és esztétikus a hatása, hiszen a leplezés alól az arany vagy a szürke szín tetszik át.
 • Tiszta porcelánból, amikor nemcsak a leplezés, hanem maga a váz is porcelán. A porcelánkorona előnye, hogy természetes hatást vált ki, hiszen leginkább ez a kialakítás hasonlít eredeti fogainkra. A szépségnek azonban az az ára, hogy a csak porcelánból készült korona nem tud olyan erős lenni, mint a fémkerámia-korona, ezért leginkább a metszőfogak restaurálásához használható.
 • Cirkónium-oxidból. A cirkonkorona azoknak jelent kimagasló megoldást, akik esztétikus, de erős fogművet szeretnének maguknak. A cirkónium-oxid váz ugyanis nemcsak strapabíró, de fehér színe miatt rendkívül szép, az eredeti foghoz teljes mértékben hasonlító végeredményt biztosít. Emellett szövetbarát, vagyis nem okoz allergiás reakciót, ezáltal a fémallergiában szenvedőknek is ideális. Hátránya, hogy drágább, mint a fémkerámia és a tiszta porcelán.

A fogászati híd

Fogászati hídnak nevezzük azt a megoldást, amikor több koronát összeragasztunk. Ezzel a megvalósítással két célunk lehet:

 • összemerevítünk több fogat,
 • foghiányt pótolunk.

Az első esetre akkor kerülhet sor, amikor több, egymás mellett álló szóló koronát is alkalmazhatunk, de úgy tűnik, hogy a páciens eredeti fogai a környező csont sorvadása és a fogágy pusztulása miatt már nem olyan stabilak. A koronák összeragasztásával javítunk a fogak tartásán, és meghosszabbítjuk azok használhatóságát.

Sokkal gyakoribb, amikor a fogászati hidat foghiányok pótlására használjuk. Ezt úgy érjük el, hogy a hiányt határoló szomszédos fogakra pillérkorona kerül, amit összeragasztanak a hiányt áthidaló elemmel. Utóbbi esetben a fogászati híd váza csak fémből vagy cirkonból készülhet, hiszen csak így biztosítható a szükséges tartósság, és csak így lehet a végeredmény elég erős.

A fogászati korona hosszú ideje segít abban, hogy a páciensek visszakapják az elveszített rágófunkciót és esztétikumot. Bár az implantátummal szebben és hatékonyabban pótolhatunk fogakat, a híd előnye nemcsak az, hogy megvalósítható (lévén nem kell figyelembe venni a csontállományt), hanem az is, hogy olcsóbb, mint a fogbeültetés.

A kivehető fogsor

Kivehető fogsornak vagy fogprotézisnek hívjuk azokat a pótlásokat, amelyeket a páciens orvosi segítség nélkül, saját maga is el tud távolítani a szájából. A protézisről sajnos rossz kép alakult ki az emberekben, pedig nincs semmi kínos a használatukban.

Sőt, inkább becsülendő, ha valaki pótolni akarja elveszett fogait, legyen az a hiány bármekkora is.

A kivehető fogsor ráadásul univerzális megoldás, amely szinte mindegyik páciensnél megvalósítható. Azoknál is,

 • akinek nincs elég csontja a fogászati implantátum beültetéséhez,
 • akinek nincs elég saját foga a körhídhoz,
 • vagy akinek nincs elég pénze a komplexebb, drágább megoldásokra.

A protézist ezért meg kell becsülnünk, hiszen több évszázada segít abban, hogy a jelentős foghiánnyal rendelkező páciensek visszakapják mosolyukat és a rágás lehetőségét.

A mai korszerű megoldásokkal (implantátummal, teleszkópos koronával vagy kapcsokkal) pedig azoknál az idősebb pácienseknél is javítható az életminőség, akik eddig szenvedtek a mozgó, billegő fogsoroktól.

Részleges kivehető fogsor

Részleges fogsornak hívjuk azokat a pótlásokat, amelyet akkor alkalmazunk, ha a páciensnek nincs elég saját foga a rögzített fogászati megoldáshoz (implantátumhoz vagy hídhoz).

A fogorvosok Magyarországon mindig arra törekednek, hogy a pácienseknek mindkét oldalt a 6-os fogáig zárt harapása legyen. A nem pótolt foghiány ugyanis nem csak esztétikai, de egészségügyi problémát is okozhat.

A páciensek általában az őrlőfogaikat veszítik el először, ezért a rögzített fogászati híd már nem jöhet szóba, hiszen nem lehet hátsó pillért használni. Ilyenkor jelent hatékony megoldást a részleges kivehető fogpótlás.

A protézis helyben tartását a megmaradt eredeti fogak segítik, amelyekhez hozzá tudják kapcsolni a részleges fogsort, ezáltal a pótlás sem étkezéskor, sem beszélgetéskor, sem mosolygáskor nem mozdul el a helyéről.

Teljes kivehető fogsor

Teljes fogprotézist akkor alkalmazunk, ha a páciensnek már egyáltalán nincs eredeti foga, vagy csak nagyon kevés, 1-3 maradt. A részleges megoldással szemben a teljes fogsor az egész állcsontot lefedi, nem csak annak egy részét.

1, 2 vagy 3 megmaradt fog esetében készíthető még úgynevezett teleszkópos protézis, amellyel sokkal stabilabb és kényelmesebb választ adhatunk a problémára.

A teleszkópos fogsor elkészítésekor a megmaradt eredeti fogakra borítókorona kerül, amely pontosan illeszkedik a protézis belsejében található szekunder koronákkal. A protézis behelyezése után egyedülálló a fogsort az eredeti fogakon lévő borítókoronákra csúsztatva stabilizálható.

Teljes fogatlanság esetében is hatékony, hiszen ugyanúgy visszaadja a megfelelő rágóképességet és az esztétikumot.

Fix fogsor

A kivehető fogsorok megszokása sajnos időbe telik, és vannak olyan páciensek, akik később is szenvednek tőle, és kényelmetlennek, bizonytalannak tartják azt.

A fix fogsor a teleszkópos fogsorhoz hasonlítható, de ebben az esetben az eredeti fogakat fogászati implantátum helyettesítik.

2-4 implantátum beültetésével már hatékonyan stabilizálható a kivehető fogsor, és sokkal jobb komfortérzet érhető el. A fix fogsor megfelelő életminőséget biztosít.

 

Bejelentkezés

Válassza a Laser Dentalt!

Keressen fel minket bátran! A fogászati állapotfelmérést követően gyorsan elkészítjük azt a kezelési tervet, mellyel ragyogó lesz mosolya!