Fogszabályozás – minden korosztálynak

A szabályos fog nemcsak az esztétikum, hanem egészségünk miatt is fontos!

Vajon hányan tudják, hogy a szabálytalanul álló fogazat miatt nemcsak a szégyenlős mosolygással, hanem a fogvesztés veszélyével is számolnunk kell? A torlódott fogakat ugyanis sokkal nehezebb tisztítani, ezért a résekben könnyebben megmaradhat a lepedék, amely gyorsabban vezet majd fogszuvasodáshoz, fogkő-képződéshez és ínyproblémákhoz.

Márpedig az íny gyulladása, és az amiatt megbetegedő fogíny miatt akár rágószerveinket is elveszíthetjük idővel.

Mit tehetünk ilyenkor, hogy ezt elkerüljük?

Fogszabályozás

Miért jó a fogszabályozás gyermekeknek és felnőtteknek?

A fogszabályozás egy nagy türelmet igénylő, de egyedülálló eredményeket kínáló fogászati kezelés, amelynek segítségével eltüntethető a fogazatunkat csúfító torlódás vagy szabálytalan állás.

A preventív hatású kezeléssel megelőzhetjük, hogy a feltorlódott fogsor miatt később szájüregi megbetegedések alakuljanak ki, így például:

  • fogszuvasodás,
  • fogágybetegség,
  • állkapocs-ízületi problémák.

A fogszabályozással elkerülhető a későbbi fogvesztés, és az, hogy emiatt költséges fogpótlásokat kelljen készíteni.

Bár nem ez az elsődleges célja, de nem lehet megkerülni a rendezett fogazat miatt javuló esztétikum fontosságát sem, amelynek következtében a páciens bátrabban mer mosolyogni, ezáltal visszakaphatja elveszített önbizalmát.

A fogszabályozást érdemes gyermekkorban elkezdeni, hiszen a csontok és a fogak növekedésekor könnyebb megszabni a fejlődés helyes irányát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felnőttkorban ne lehetne legalább ennyire sikeres a fogszabályozás, és hogy a 20-as, 30-as vagy akár 40-es éveinkben le kell mondanunk a rendezett mosolyról.

A hosszabb ideje fennálló esztétikai problémákat és szabálytalanságokat ugyanis idősebb korban is orvosolhatjuk, és ezáltal meghosszabbíthatjuk eredeti fogaink élettartamát.

Hogyan történik a fogszabályozás?

Sok más fogászati kezeléshez hasonlóan a fogszabályozást is alapos és gondos állapotfelmérés előz meg, hogy szakorvosunk elkészíthesse a megfelelő tervet és árajánlatot.

Gyermekkorban vagy kisebb szabálytalanságoknál elégséges lehet a kivehető fogszabályzó is, azonban komolyabb torlódás és felnőttkori fogszabályozás esetében a fix megoldásra kell készülnünk.

Ez az a pillanat, amikor az orvossal közösen a páciens eldöntheti, hogy milyen készüléket szeretne:

  • Hagyományos (ajak felőli) fogszabályzót, amelynek bracketjei készülhetnek fémből vagy porcelánból.
  • Nyelv felőli (láthatatlan) fogszabályzót.
  • Emellett létezik teljesen átlátszó, kivehető készülék is, amelyet étkezéskor eltávolíthatunk a nagyobb komfort érdekében.

Ha szükséges, a fogszabályozó készülék felhelyezését megelőzi egy, a fogágy fertőzésmentességét (csíramentességét) célzó kezelés is. A felragasztás után szakorvosunk segít a helyes szájápolási szokások megtanításában is, hiszen a fix készülék speciális eszközöket és még a szokásosnál is alaposabb szájhigiéniát követel meg a pácienstől.

A rendszeres kontrollok során ellenőrizzük a fogszabályozás menetét, valamint a készülék és a fogak állapotát, hogy minden a tervek szerint történjen, nem várt kellemetlenségek nélkül.

A fix készülék átlagosan 1-2 évig marad fenn a fogainkon, és hogy a változás ne vesszen kárba, egy ideig még utána kivehető készüléket kell viselnünk (éjszaka).

 

Bejelentkezés

Válassza a Laser Dentalt!

Keressen fel minket bátran! A fogászati állapotfelmérést követően gyorsan elkészítjük azt a kezelési tervet, mellyel ragyogó lesz mosolya!