Dietetika – aktívan az egészségért

Mind hallottuk már a reklámokban ezt:

„A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.”

De akár hozzátehetnénk, hogy:

„.. és dietetikusát is”.

A helytelen táplálkozás ugyanis egyre több problémát is okozhat, és sajnos egyre több betegséget köszönhetünk egészségtelen életmódunknak.

Legyen szó fogászati megbetegedésekről, allergiáról, magas vagy alacsony vérnyomásról, még az is előfordulhat, hogy a háttérben táplálkozási problémák húzódnak meg. Fogászatunk ezért javasolja az átfogó dietetikai vizsgálatokat, hiszen annak segítségével megállapíthatók az addig rejtve maradt bajforrások.

Dietetika

Mi az a dietetika?

A dietetika a táplálkozás tudománya, de e név hallatán ne csak az elhízásra gondoljunk, hiszen nem kell kórosan kövérnek lenni ahhoz, hogy megállapításra kerüljön, addig helytelenül étkeztünk.

Van, akiről csak 30 vagy 40 éves korában derül ki, hogy allergiás egy összetevőre, más pedig azt gondolja, hogy ha nincs rajta felesleg, akkor nagy baja már nem is lehet. Sajnos ez is egy tévhit, és alapos szűrés nélkül nehéz megállapítani, hogy fennáll-e valakinél a kockázati tényező.

A fogászatunkon nyújtott dietetikai konzultáción gyermekek és felnőttek is részt vehetnek, és az átfogó állapotfelmérés során dietetikus szakemberrel beszélhetik meg táplálkozási szokásaikat és tüneteiket.

A konzultáción részletesen átbeszéljük és egyeztetjük a kezelési folyamat elemeit, majd a szakember segít abban, hogy a páciens megtalálja és elérje a helyes utat saját étrendjével kapcsolatban.

Kiknek javasoljuk a dietetikai konzultációt?

 • Azoknak, akik szeretnének aktívan tenni az egészségük megőrzéséért.
 • Azoknak, akik szeretnének változtatni helytelen táplálkozásukon.
 • Azoknak, akik úgy érzik, hogy nem megfelelő az étrendjük.
 • Azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek.
 • Azoknak, akik fogyni szeretnének.
 • Azoknak, akik változtatni szeretnének életmódjukon.

A 20 perces konzultáció áráról ide kattintva tájékozódhat.

Az egészséges étrend kulcsa: dietoterápiai konzultáció

A dietoterápia nem más, mint a táplálkozásterápia, amely a dietetikai állapotfelmérés és a konzultáción egyeztetett terápiás lehetőségek ismertetéséből áll. A dietoterápia során a személyes célokhoz igazítjuk az diétát, és a dietetikus szakember segít elsajátítani az egyéni program különböző lépéseit és elemeit.

Az a cél, hogy a páciens minél hamarabb átültethesse a gyakorlatba ezeket, és hogy minél hatékonyabban alkalmazni tudja azokat.

Kiknek javasoljuk a dietoterápiát?

 • Azoknak, akik aktívan tenni szeretnének egészségük megőrzésé érdekében.
 • Azoknak, akik fogyni szeretnének.
 • Azoknak, akik bizonyos betegségekkel küzdenek (cukorbetegség, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, daganatos betegségek).
 • Azoknak, akik aktívan mozognak (például sportolóknak), de szeretnék optimalizálni étrendjüket.

A 45 perces dietoterápiai konzultáció áráról ide kattintva tájékozódhat.

Dietetikai nyomon követés

A nyomon követés célja, hogy a páciens ne maradjon magára a dietoterápia gyakorlati megvalósításakor. A személyre szabott célok elérésében szakember segíti a pácienst, aki így egyszerűbben el tudja majd sajátítani a különböző gyakorlati elemeket.

A nyomon követés során visszajelzést, kontrollidőpontot és továbblépési lehetőséget is adunk a páciensnek a dietoterápiájával kapcsolatban.

A 15 perces dietetikai nyomon követés áráról ide kattintva tájékozódhat.

Egyéb dietetikai szolgáltatások

Személyre szabott 1 vagy 2 hetes étrend: a páciens 1 vagy 2 hétre szóló étrendet kap az előre egyeztetett igényeknek megfelelően.

Családi csomag (dietoterápia 2 fő részére): A 2 fő részére szóló állapotfelmérés és dietoterápia célja, hogy a páciensek átbeszélhessék a dietetikus szakemberrel problémájukat, és hogy hatékony megoldásokat kapjanak azokra. A szakember mindkét páciensnek segít elsajátítani az egyéni dietetikai program lépéseit és elemeit, így az a gyakorlatban gyorsabban és jobban megvalósulhat. A családi csomag a megfelelő hatékonyság elérése érdekében 2×45 percet vesz igénybe.

A dietetikai szolgáltatások áráról ide kattintva tájékozódhat.

A dietetikai konzultációt, a dietoterápiát, a nyomon követést és az egyéb szolgáltatásokat dietetikus szakember végzi és állítja össze.

Megjegyzés: az egyes szolgáltatások egymásra épülnek, de külön-külön is igénybe lehet őket venni.

Dietetika és genetika, gyermekvállalás előtt

Fogászatunk kiemelt figyelmet fordít a gyermekvállalás előtt vizsgálatokra is, hogy a kisbabát tervező párok a lehető legjobban felkészülhessenek a születendő utód érkezésére, és hogy már a fogantatás előtt átfogó képet kaphassanak a kockázati tényekről.

A következő kérdésekre igyekszünk válaszolni:

 • Min kell változtatni (étrend),
 • és milyen genetikai tényezők befolyásolhatják a gyermek egészségét?

A dietetikai és a genetikai vizsgálatok komplex része fogászatunk preventív szolgáltatásának, és fontos számunkra, hogy a kismamák és a babák egészségéért mindent megtegyünk.

Miben segíthet a genetikai feltérképezés?

Az összes terhességnek nagyjából 3 százaléka érintett valamilyen genetikai rendellenesség miatt, de a korszerű technológiának köszönhetően ezek a problémák idő előtt kideríthetők.A genetikai feltérképezéssel már a születés előtt megállapítható, hogy a babánál milyen betegségeknek mekkora esélye van a kialakulásra.A tanácsadás segítségével a szülők önállóan is képesek meghozni a felelős döntéseket.

 

Bejelentkezés

Válassza a Laser Dentalt!

Keressen fel minket, vegye igénybe dietetikai szolgáltatásainkat!